Nieuwe duurzame woonwijk

Foto: Plaatsengids.nl
Foto: Plaatsengids.nl

Veel inwoners van Soesterberg weten de locatie Alberts Dorp of De Meierij aan de provinciale weg richting Amersfoort wel te vinden, het terrein achter restaurant De Stoeterij dat al lange tijd in gebruik is als huisvestingslocatie voor buitenlandse werknemers en seizoenarbeiders.

Oorspronkelijk maakte de locatie (de 7e sortie) onderdeel uit van de aanleg van de “Wegh der Weegen”. Alberts Dorp is tijdens de Eerste Wereldoorlog opgericht te Soesterberg als interneringskamp voor gevluchte vrouwen uit België. Na de Tweede Wereldoorlog is het kamp omgevormd tot bungalowpark ‘De Meierij’ en heeft enkel semi-permanente woonfuncties gehad (o.a. als huisvesting voor personeel van Zon en Schild, voor Amerikaanse militairen en hun gezinnen en als tijdelijk AZC).

Volgens vastgoedontwikkelaar Herbert Bosch van Samen Thuis gaat de locatie in de nabije toekomst op de schop, als zijn plannen tenminste worden goedgekeurd door de gemeente Soest en omwonenden. De tijdelijke bewoning zal plaats moeten maken voor landschappelijk wonen met een diversiteit aan vrije woningen en enkele appartementen. De woonbuurt zal veel herkenbare historische elementen bevatten, want volgens Herbert Bosch “houden we de historische landschappelijke elementen intact, zoals de oeroude bos- en laanstructuren” en wordt de structuur van de Wegh Der Weegen hersteld.

De woningen en voorzieningen worden in perfecte balans gebracht met de natuur. De ‘verrommelde huisjes’ maken plaats voor woningen waarbij natuurlijke materialen en aardse kleuren de boventoon zullen voeren. Erfafscheidingen zijn er nauwelijks of worden gemaakt van materiaal uit het huidige bos. Glooiingen in het maaiveld, met toevoegingen van houten speelobjecten nodigen uit tot gebruik en minimale verhardingen van wegen leiden tot een bijzondere woonbuurt met veel groen. De hoeveelheid verharding en bebouwing zal afnemen evenals het aantal auto’s, het grootste deel van het perceel blijft bos en natuurwaarden worden versterkt.  

Ook restaurant De Stoeterij, centraal gelegen als belangrijk kruispunt van wandel- en fietsroutes op de Utrechtse Heuvelrug, is blij met de voorgenomen bouwplannen op het achterliggend terrein. Buiten de huidige culinaire bijzonderheden hebben de uitbaters van restaurant De Stoeterij voor de toekomstige bewoners een speciale menukaart in gedachten, want zeggen ze met veel enthousiasme “het bezorgen is letterlijk en figuurlijk om de hoek”. Ook hebben ze plannen voor de aanleg van een tweede terras achter het restaurant, want het aantal wandelaars en fietsers neemt de laatste weken fors toe op de middenstip van de Utrechtse Heuvelrug.

Buiten de recente gesprekken met omwonenden, die volgens Herbert Bosch het ontwikkelplan met overgrote meerderheid toejuichen, moet ook het College van Soest zich nog definitief buigen over de ambitieuze bouwplannen.

Maar volgens vastgoedontwikkelaar Samen Thuis is de combinatie van natuur en wonen op deze locatie een aanwinst voor de omgeving. De provincie heeft onlangs een onderzoek laten uitvoeren naar de levensvatbaarheid van recreatieterreinen in de provincie Utrecht. Hieruit is gebleken dat een recreatieve toekomst voor deze locatie niet realistisch is en, wat de provincie  betreft, gekeken kan worden naar een nieuwe toekomst.

Waar de huidige buitenlandse werknemers en seizoenarbeiders naar toe verhuizen is vooralsnog niet bekend.

 

4 REACTIES

  1. laat ze maar opschieten, zooitje nu daar! liever daar dan op de Oude Tempel. Vrees dat het wel duur wordt op zo’n mooie plek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here