Soesterdal in aanbouw

Foto: Vocus
Foto: Vocus

Met de sluiting van vliegbasis Soesterberg zijn er tal van mogelijkheden ontstaan om dit prachtige, ongerepte en deels opengestelde natuurgebied een nieuwe, deels recreatieve, invulling te geven. Zo is het historisch fietspad hersteld en komt er op termijn een nieuwe, duurzaam ontwikkelde woonwijk.

De nieuwe pleisterplaats “Het Soesterdal” is ook onderdeel van deze nieuwe invulling. Een ingetogen en duurzaam horecapaviljoen, gelegen op een ruime kavel aan de bosrand en deel uitmakend van de ecologische hoofdstructuur. De rijke en gevarieerde flora en fauna van het gebied en het weidse uitzicht over de basis zijn voor het architectenbureau Vocus de leidraad geweest bij de ontwikkeling van dit paviljoen.

Het hele gebouw is integraal duurzaam ontworpen. Zo is vanaf de eerste schetsen op papier rekening gehouden met de loop van de zon en zijn er tal van energie slimme oplossingen ingezet. Aan de noordzijde geeft een hoge glazen pui maximale daglichttoetreding. Het paviljoen is zeer energiezuinig door zeer goed isolerend triple glas en het gebruik van zonnepanelen. Zelfs de speeltoestellen werken als energieopwekker.

Andere duurzame maatregelen zijn een waterinfiltratie waarmee het regenwater op natuurlijke wijze in de bodem terugkomt. De overstekken aan de zuid- en westzijde, waar tevens de twee terrassen liggen, hebben twee functies. Ze zorgen voor een aangenaam binnenklimaat en schaduw op een deel van het terras en voorkomen opwarming in de zomer. Via de grote glazen wand aan de noordzijde kijken de bezoekers uit op de voormalige landingsbaan. Er is gekozen voor de toevoeging van educatieve elementen in de speeltoestellen.

Foto: Johan Pel

“Wel een vervelend minpuntje dat de nieuwe eigenaar met de gekozen naam ‘Soesterdal’ de spreekwoordelijke heuvel of berg tussen Soest en Soesterberg niet wegneemt, maar juist zal bevorderen. Soesterberg zit blijkbaar in een dal of aan het eind van de heuvel?” zegt de fietsende passant Klaas-Jan uit Soest die we aanspreken bij het bouwbord aan de Montgomeryweg, waar de nodige bouwinformatie omschreven staat.

 

De nieuwe pleisterplaats zal in voorjaar 2020 opgeleverd gaan worden.

Bron: architecten bna, Vocus.nl

4 REACTIES

  1. De naam van het paviljoen is idd “ politiek “ niet echt handig . Een naam die een relatie heeft met de oude vliegbasis zou passender zijn , denk aan bijv de cockpit of de Spitfire oid

  2. Echt weer typische reacties (hier boven van Jos en geciteerd door Soesterberg.nu) haha. Soesterdal is toch gewoon een hastikke leuke naam die verwijst naar het theehuis welke in de historie een trekpleister van de eerste orde was op de vliegbasis.

  3. Ik hoop voor de eigenaren dat het een succes wordt. De naam verwijst inderdaad naar het theehuis van vroeger. Prima naam! Laten we nu gewoon lekker positief zijn over deze ontwikkeling in Soesterberg en niet altijd er toch weer een negatieve lading aan geven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here