Opgroeien met zorg, hoe doe je dat?

(*) Dit artikel is een publicatie van de Gemeente Soest.

opgroeien met zorg

Mijn naam is Anneke en ik ben 26 jaar. Ik vertel je mijn verhaal over de zorg voor mijn moeder. Misschien dat je het herkent. En om te ervaren dat je niet de enige bent.

Blij of somber
Ik weet niet beter dan dat mijn moeder periodes heel blij is en dan weer extreem somber. Zij heeft een bi-polaire stoornis. In een manische periode geeft ze teveel geld uit. En in een sombere periode komt zij niet uit bed.

Invloed op mijn leven
Het gedrag van mijn moeder is wisselvallig. Ik weet vaak niet waar ik aan toe ben. De ene keer geeft zij mij een goed advies als ik ergens mee zit. En de andere keer is zij niet de moeder die ik mij zou wensen. Gelukkig kan ik dan terecht bij mijn zus of mijn vriend. Ik voel mij ervoor verantwoordelijk dat mijn moeder de beste zorg krijgt. En dat zij weer kan deelnemen aan het leven.

Zorg vinden
Het valt niet mee om in zorgland mijn weg te vinden. Zo belde ik in november de huisarts van mijn moeder omdat het niet goed met haar ging. Maar hij beriep zich op zijn beroepsgeheim. Dus meldde ik haar aan bij de crisisdienst. Die vertelde mij dat ik eerder contact op had moeten nemen omdat het zo uit de hand gelopen was. Terwijl we dat dus hebben gedaan, tenminste, die melding bij de huisarts.

Sinds haar recente opname krijgt mijn moeder in Soest ondersteuning van het FACT team. En staat ze op de wachtlijst voor de psycholoog. Een bewindvoerder zorgt gelukkig voor haar financiën.

Luisteren
Wat mij helpt is dat ik mensen om me heen heb die naar mijn verhaal luisteren. En vragen hoe het met mij gaat. Dat wil ik ook meegeven aan de hulpverleners die jij tegenkomt.

Steunpunt Mantelzorg
Anneke vond het fijn om aan het Steunpunt te vertellen hoe het nu gaat met haar moeder. En hoe Anneke hiermee omgaat.

Ben jij ook een mantelzorger? Neem dan contact op met het Steunpunt Mantelzorg voor ondersteuning op maat, een luisterend oor, informatie en advies. Bel of mail met de gemeente Soest 035-6093411 of steunpuntmantelzorg@soest.nl. Of kijk op www.zorgzaam.soest.nl/mantelzorg.

Mantelzorgcompliment 2022
De gemeente Soest bedankt elk jaar haar mantelzorgers voor de goede zorg en hulp die ze geven aan hun familie, vrienden of buren. Dit jaar is het compliment een Knollenbon. Dit zijn waardebonnen die u kunt inleveren bij verschillende winkels en restaurants in Soest en Soesterberg.

Groei jij thuis op met iemand die zorg en aandacht nodig heeft? Dan ben jij een jonge mantelzorger. De gemeente Soest vindt het heel bijzonder wat je doet. Om je te bedanken kun je een Bol.com waardebon aanvragen.

Aanvragen
Het aanvragen van een Knollenbon of een Bol.com waardebon kan t/m 15 mei. Bel de gemeente Soest via 035-609 3411 op werkdagen tussen 8.30 en 12.30 uur. Of vraag het aan met jouw DigiD via de QR code of onze website https://zorgzaam.soest.nl/mantelzorg.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here